LOADING

Type to search

Quick-test: Zeiss Otus 55mm f/1.4 și 35mm f/1.4

dragosasaftei 6 years ago

Articolele de tipul „Quick-test” vor prezenta pe scurt produsele pe care nu le testăm pentru o perioadă îndelungată. Vor fi primele impresii și fotografii de test.

Azi am avut parte de o experiență pe care n-am să o uit. Nu de multe ori ai ocazia să ai în fața ta o gamă întreagă de obiective Zeiss și să poți fotografia cu oricare dintre ele. Bineînțeles, atât timp cât e disponibil pe montura aparatului tău. Azi am avut o astfel de ocazie la F64, unde a fost prezent Alexander Prel, reprezentant al Carl Zeiss Germania. A fost acolo și azi și ieri de la ora 14 până spre seară gata să răspundă oricăror întrebări despre obiectivele Zeiss. Sesiunea de testare a fost deschisă pentru oricine trecea la F64, iar evenimentul a fost anunțat săptămâna aceasta pe pagina de Facebook a magazinului.

Și acum să vedem câteva obiective, unele întregi, altele secționate. Ți se cam face milă când vezi un obiectiv Carl Zeiss tăiat în două, dar totodată ai și mai mult respect pentru cei care l-au făcut. Când vezi câtă măiestrie, câtă precizie, câte materiale de calitate sunt în interiorul unui obiectiv privești altfel lucrurile. L-am întrebat pe Alexander cum au fost tăiate obiectivele și îmi spunea că s-au folosit de o soluție de apă cu praf de diamant la o presiune foarte, foarte mare. Așa au fost tăiate elementele fără să rămână urme de arsură, cum ar fi fost în cazul tăierii cu laserul, spre exemplu.

Așa arăta tăiat în două obiectivul recent lansat, Zeiss Otus 55mm f/1.4.

Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 Secționat

Obiective Carl Zeiss

Zeiss Otus 55mm f/1.4 – Vezi varianta de Nikon/Canon

Mi-e greu să încep să vorbesc despre obiectivul ăsta. Când îl vezi separat de un aparat pare foarte mare și oarecum peste mână. După ce-l pui pe aparat totul începe să capete sens, iar obiectivul parcă e făcut în așa fel încât îți vine ca o mânușă pe mână. Inelul de focalizare este foarte lat și dintr-un material plăcut, făcându-l foarte ușor de manevrat. Totodată, specific obiectivelor Zeiss, cursa inelului de focalizare este foarte, foarte mare, acest lucru facilitând focalizarea manuală. Poți face tranziții foarte fine și focaliza manual foarte precis.

Am câteva fotografii de test, majoritatea la f/1.4. Totuși veți găsi și o comparație pornind de la f/1.4 și ajungând la f/8. Din punctul meu de vedere obiectivul e suficient de sharp începând de la f/1.4, mai ales dacă ești atent. Desigur, profunzimea de câmp e extrem de mică, dar parcă merită să fii atent pentru bokeh-ul cremos pe care-l obții apoi, nu?

Drept subiecte pentru testarea 55-ului mi-au fost Eduard Schneider și Alexander Prel. M-am bucurat tare mult să-i cunosc! 🙂

Priviți fotografiile. Pe preț nu cred că-i cazul să insistăm. Obiectivul costă 15.999 de lei. 

 

Zeiss 35mm f/1.4 – Vezi varianta de Nikon/Canon

Și mai mult mi-a plăcut 35-ul acesta. Mai mult pentru distanța focală. Diferența de calitate între ele n-am putut-o observa într-un test atât de scurt, deși sunt convins că ambele se comportă exemplar. Cred că poți scoate niște rezultate tare frumoase cu 35-ul Zeiss la f/1.4 indiferent de ce ai fotografia, fie că e vorba de un eveniment, de un portret sau un obiect foarte apropiat.

Bokeh-ul e foarte cremos, luminile din fundal se văd și ele într-un mod aparte, iar calitatea imaginii e foarte bună începând cu f/1.4. Am făcut și aici un test pe mai multe valori ale diafragmei, pornind bineînțeles de la f/1.4 și ajungând la f/8.

Pentru testarea lui drept subiect mi-a fost Alin Popescu. Mi-a părut bine să ne revedem! 🙂

Și acum să vedem fotografiile. Obiectivul costă 6.899 de lei, cam cât 35-ul cu 1.4 de la Nikon. Diferența între ele e autofocus-ul, în aparență. Dar parcă aș da motorul ăla de focalizare pentru un obiectiv Zeiss. Nu parcă. Sigur!  

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei