LOADING

Type to search

Canon 10-18mm și 18-135mm: După o săptămână de test

dragosasaftei 6 years ago

Ieri s-a făcut o săptămână de când am preluat kit-ul format din Canon 1200D și obiectivele de 10-18 și 18-135mm. O săptămână în care am fotografiat doar cu acest kit și în care am realizat cât de mult a evoluat segmentul entry-level în ultimii ani. Chiar aseară discutam cu un amic fotograf pe tema asta povestindu-i cât de bine m-am împăcat cu 1200D-ul și cele două obiective.

Faptul că e un kit entry-level îl face să fie mai puțin personalizabil (dar nu atât de puțin încât să te încurce) și să te concentreze mai mult pe fotografiatul în sine. Eu așa am simțit. Și m-am bucurat mult să simt asta. Pentru că aceeași senzație o va avea și un utilizator care vrea să-și ia primul D-SLR. Iar 1200D-ul poate fi o variantă foarte bună.

Cele două obiective pe care le-am testat fac parte din noul proiect Canon – Orașul printr-un obiectiv. Nu uitați că dacă vă înscrieți în concurs puteți câștiga unul dintre cele patru obiective Canon! Urmează să testez zilele acestea și 50-ul cu 1.8 alături de teleobiectivul de 55-250mm. O să am de a face și acolo cu o pereche interesantă. Dar haideți să vedem cum s-au comportat cele două obiective pe care le-am testat.

Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

Prima oară am văzut acest obiectiv prin luna mai, înainte să fie lansat în România. Am apucat să-l testez preț de câteva minute și rămăsesm surprins atunci de faptul că e compact, ușor și rapid. N-apucasem să fac teste aprofundate, dar mi-a plăcut. Pe atunci nu știam nici prețul la care va fi vândut.

Zilele acestea când m-am uitat să văd cât costă, rămân surprins să aflu că prețul lui e în jurul a 1.300 de lei. N-am mai văzut astfel de obiecive ultra-wide la acest preț. Și țineți cont că are și stabilizare și motor de focalizare în trepte, care face ca focalizarea automată în timpul filmării să se comporte exemplar.

E o surpriză, o surpriză plăcută. Iar obiectivul se poate dovedi extrem de util în multe situații. Și pe lângă asta poate fi combinat cu multe alte obiective. 18-135mm sau 18-55mm sunt doar câteva dintre exemple. Dar să începem întâi cu caracteristicile tehnice ale lui.

 • Distanță focală de 10-18mm;
 • Deschidere maximă a diafragmei: f/4.5-5.6;
 • 7 lamele de diafragmă;
 • Sistem de stabilizare a imaginii;
 • Motor de focalizare în trepte STM;
 • Încompatibil cu D-SLR-urile Canon full-frame;
 • Diametru filtru de 67mm;
 • Distanță minimă de focalizare de 22cm;
 • Greutate de 240 de grame.

Specificațiile tehnice fac ca obiectivul să poată fi folosit fără probleme atât pentru fotografiere, cât și pentru filmare.

Ce poți fotografia cu acest obiectiv? În primul rând poți surprinde niște peisaje minunate. Unghiul mare de cuprindere oferă o perspectivă aparte și te ajută să prinzi un întreg peisaj într-o singură fotografie. Mai este util și la cadrele urbane unde ai de fotografiat clădiri mari. Sau atunci când fotografiezi în spații foarte mici.

Obiectivul devine astfel mai mult decât potrivit pentru tot ce înseamnă scene largi pe care vrei să le surprinzi dintr-un singur cadru. Ca să nu mai zic că dacă faci deja 3-4 cadre verticale consecutive obții o panoramă de aproape 180 de grade, fără să fie foarte dificil.

Singurele situații în care obiectivul nu mai e atât de util sunt momentele în care fotografiezi portrete. Te poate ajuta să obții câteva perspective amuzante din cauza distorsionării imaginii, dar cam atât. Aici intervine cel de-al doilea obiectiv, 18-135mm, despre care veți putea citi mai târziu.

Să vedem întâi câteva fotografii făcute cu 10-18mm. Fotografiile pe care le veți vedea nu au fost editate, ci doar redimensionate și decupate în Adobe Lightroom.

Parcul în culorile toamnei

Cred că în perioada aceasta parcurile arată cel mai bine. Îmi place mult să fotografiez în parcuri toamna și cred că de fiecare dată există șansa să obții fotografii bune, chiar dacă poate ești în aceeași zonă pentru a nu știu câta oară. Iată câteva peisaje din parcul bucureștean Herăstrău, dar și cel din Odorheiu-Secuiesc. 

Fotografii cu soarele în cadru

Pe lângă culorile și detaliile pe care le redă cum trebuie, mi-a plăcut comportamentul atunci când am fotografiat cu soarele în față. Calitatea imaginii se păstrează bună, iar dacă închizi diafragma pe la f/9 deja începe să dispară lens flare-ul de tot. 

Fotografii pe timp de noapte

Pe timp de noapte lens flare-ul devine puțin mai vizibil, mai ales când fotografiezi din mână și alegi o diafragmă mai deschisă. Chiar și așa, nu e deranjant, și dacă ai grijă la încadrare îl poți evita destul de ușor. 

Culorile toamnei – perspective

Așa cum ziceam, capătul ultra-wide al obiectivului te ajută să obții compoziții interesante fără un efort foarte mare. Uitați câteva cadre simple, dar de efect, făcute într-o pădure. 

Concluzii

Canon 10-18mm este o alegere bună pentru un obiectiv ultra-wide care să fie folosit pe Canon 1100D, 1200D, 600D, 650D, 700D, 100D sau alte D-SLR-uri din aceeași gamă. Raportul preț/calitate este unul excelent. Iată punctele tari și verigile slabe identificate.

[box_success]Puncte tari

[checklist]

 • Raport foarte bun preț/calitate;
 • Imagini clare redate, sharp, chiar și la f/4.5 (diafragma la care au fost făcute majoritatea fotografiilor);
 • Culorile sunt saturate și sunt virate într-o oarecare măsură spre o nuanță caldă;
 • Stabilizatorul de imagine devine util în lumină slabă;
 • Motorul de focalizare în trepte ajută mult la filmare.

[/checklist]

[/box_success]

[box_error]Verigi slabe

[infolist]

 • Lens flare evident în lumina becurilor puternice;
 • Construcția din plastic care deși e solidă, poate fi înșelătoare.

[/infolist]

[/box_error]

Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM costă în momentul de față aproximativ 1.300 de lei.

Canon 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

Obiectivul acesta vine perfect în completarea celui de mai devreme. La 10mm prinzi peisaje largi fără probleme, iar la 135mm poți fotografia lejer de la distanță și să obții chiar o separare bună a subiectului de fundal.

Și acest obiectiv are sistem de stabilizare încorporat și motor de focalizare în drepte, facilitând focalizarea automată în timpul filmării. Iată specificațiile tehnice.

 • Distanță focală de 18-135mm;
 • Deschiderea maximă a diafragmei: f/3.5-5.6;
 • Sistem de stabilizare a imaginii;
 • Motor de focalizare în trepte STM;
 • Încompatibil cu D-SLR-urile Canon full-frame;
 • Diametru filtru de 67mm;
 • Distanță minimăd e focalizare de 39cm;
 • Greutate de 460 de grame.

Ați observat o asemănare importantă? Ambele au diametrul pentru filtre de 67mm. Asta înseamnă că puteți folosi aceleași filtre și pe unul și pe altul. E un avantaj și acesta. Dar să trecem mai departe și să vedem fotografiile pe care le-am făcut cu 18-135mm.

Ce poți fotografia cu acest obiectiv? Orice. Ținând cont că e vorba de un all-around, obiectivul îți permite să fotografiezi de la peisaje și până la close-up-uri, potrete și așa mai departe. Lista este lungă și curprinde cam toate genurile de fotografie.

Noi l-am testat în paralel cu 10-18mm și l-am folosit în completarea lui. Am fotografiat peisaje, detalii ale frunzelor tomnatice. Am fotografiat dintr-un gyrocopter și cu ocazia asta am testat și stabilizatorul de imagine care a contat mult, mai ales că întreg aparatul de zbor trepida foarte tare.

Să privim primele fotografii.

Culorile toamnei – separarea subiectului de fundal la 85-135mm

Unul dintre primele lucruri pe care le simți atunci când pui 18-135-ul după 10-18 e că te poți apropia mai mult de subiect și-l poți separa mai bine de fundal. Așa am făcut în cadrele următoare, toate realizate pe la 85-135mm. Bokeh-ul (fundalul în ceață) e cremos și izolează bine subiectul. De asemenea culorile sunt bine păstrate. 

Fotografii cu soarele în cadru

Spre deosebire de 10-18mm, 18-135mm se comportă mult mai bine în situațiile în care fotografiezi cu soarele în cadru. Imaginile arată bine chiar și cu diafragma deschisă la maxim, iar soarele căpătă un aspect plăcut. 

Fotografii făcute de la distanță

Căpătul tele al obiectivului s-a dovedit a fi foarte util în fotografierea subiectelor de la distanță. Totodată e util și stabilizatorul de imagine în această situație. În mod normal e recomand ca timpul de expunere să fie de cel puțin 1/distanță focală în formatul 35mm. Adică la 100mm, timpul de expunere ar trebui să fie de minim 1/160s pentru fotografii clare. Stabilizatorul de imagine te ajută să obții fotografii nemișcate chiar și cu 1/50s la aceeași distanță focală. 

Cadre largi făcute la 18-35mm

Am simțit că uneori obiectivul virează culorile spre o nuanță mai rece. De aceea veți sesiza diferența dintre cadrele făcute în pădure. Două sunt cu nuanțe mai reci, iar două cu nuanțe mai calde, după ce-am modificat balansul de alb de pe modul Automat pe modul Cloudy.

Fotografii făcute din gyrocopter

Aveam de ales între 10-18mm și acest obiectiv înainte să urc în gyorcopter. L-am ales pe acesta pentru că mi s-a părut mai versatil și știam că o să pot fotografia atât scene largi, cât și detalii din peisaje. Ce-a ieșit vedeți mai jos. Stabilizatorul a jucat un rol important, a mai compensat puțin din trepidațiile date de la rotorul gyrocopterului. 

Concluzii

Canon 18-135mm este un obiectiv extrem de versatil care poate fi folosit cu încredere în toate situațiile. Îl poți lua în vacanțe și călătorii, poți fotografia peisaje, face close-up-uri și portrete în care să separi bine subiectul de fundal.

[box_success]Puncte tari

[checklist]

 • Raport bun preț/calitate;
 • Stabilizatorul de imagine devine extrem de util mai ales când fotografiezi la capătul tele;
 • Motorul de focalizare STM te ajută să faci treceri line atunci când schimbi planul de focalizare în timpul filmării;
 • Fotografiile arată bine atuni când soarele este în cadru;

[/checklist]

[/box_success]

[box_error]Verigi slabe

[infolist]

 • Culorile sunt virate spre o nuanță mai rece;
 • Ar fi fost util ca obiectivul să vină la pachet și cu un parasolar.

[/infolist]

[/box_error]

Canon 18-135mm costă în momentul de față aproximativ 1.800 de lei.

Test video: Canon 10-18 și 18-135mm

Obiectivele au făcut o pereche bună pentru filmare. Ambele au STM, ambele au stabilizator de imagine, două elemente cheie utile pentru o filmare spontană, din mână. De asemenea se pot observa bine toate calitățile optice enumerate mai sus. Ca și fotografiile, nici secvențele video nu au fost procesate.

Urmează să testăm 50-ul cu 1.8 și 55-250-ul. Detalii mai multe despre cele patru obiective Canon care te pot ajuta să obții fotografii mai bune găsiți aici.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

7 Comments

 1. Zendy 15 November 2014

  Foarte tare Dragos … foarte multe detalii … un articol reusit dupa parerea mea. Iar videoclipul de la final .. nu pot sa spun decat ca este “Mortal”.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 15 November 2014

   Mă bucur să aud asta! Sper să fie utile informațiile. 🙂
   Fii pe fază că revenim cu 50 1.8 și 55-250.

 2. Cristian 18 November 2014

  Salut Dragos, referitor la obiectul 10-18, sunt si eu interesat sa-l achizitionez pentru un 650D. Din imaginile puese de tine pe site am impresia ca in afara de centrul imaginii restul este foarte putin sharp. Doar mie mi se pare? Crezi ca merita achizitia acestui obiectiv?

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 18 November 2014

   Într-adevăr, calitatea imaginii la 10mm, spre exemplu, tinde să scadă către margini, ceea ce e oarecum normal pentru toate obiectivele de acest tip. Totuși, nu scade suficient cât să dezamăgească.

   Atașez aici o imagine așa cum a ieșit din cameră, la rezoluție maximă, făcută la 10mm cu acest obiectiv. Mie-mi pare că are un raport preț/calitate excelent. L-aș lua pentru peisaje și fotografii de natură în special.

   Foto la rezoluție mare: https://drive.google.com/file/d/0B40ziT35sgAecDFCenR5ODlzTjg/view?usp=sharing

 3. Fotograf nunta brasov 23 December 2015

  Sunt 2 obiective pe care le vreau pt C100 cu DAF. Sunt f bune in focalizarea continua, nu scot nici un zgomot. Foarte bune reviewul merci mult!

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei