LOADING

Type to search

Review HTC One și One Mini, smartphone-uri cu senzor UltraPixel

dragosasaftei 8 years ago

La începutul acestui an, în februarie mai exact, HTC urma să lanseze un telefon oarecum în contradicție cu direcția pe care se mergea până atunci la majoritatea brand-urilor din domeniu. Într-un moment în care numărul megapixelilor reprezenta un criteriu pentru alegerea unei camere foto, iar producătorii se chinuiau să înghesuie cât mai mulți pixeli pe un senzor fără să se mai gândească la alte aspecte, HTC lansa smartphone-ul HTC One.

Noul model, HTC One, vine cu un senzor de 4 megapixeli. Da, doar 4 megapixeli, asta în comparație cu numerele mari care erau prezente în acel moment pe piață. Dar acești 4 megapixeli sunt poziționați pe un senzor mult mai mare construit pe baza unei noi tehnologii, tehnologia UltraPixel.

Noi testăm în această perioadă modelele HTC One și HTC One Mini (au aproximativ exact aceeași cameră) din punct de vedere fotografic. Până acum zău că suntem plăcut surprinși de ce am reușit să obținem. Haideți să vedem întâi specificațiile tehnice ale camerei telefonului și ce aduce nou acest tip de senzor.

Specificații tehnice – Camera de pe HTC One și One Mini

 • Senzor CMOS de 4 megapixeli construit pe tehnologia UltraPixel;
 • Dimensiunea senzorului este de 1/3 inchi;
 • Obiectiv cu diafragma de f/2.0;
 • Stabilizarea imaginii pe două axe(aceasta e diferența între camera lui One și One Mini, cel din urmă neavând sistemul de stabilizare inclus);
 • Obiectivul este construit din 5 elemente optice;
 • Fotografiere în rafală cu 8 cadre pe secundă;
 • Posibilitatea de filmare HDR;
 • Filmare full HD la 28fps;
 • Sistem de focalizare continuă patentat HTC.

Ce înseamnă tehnologia UltraPixel? În mod normal, majoritatea camerelor foto de pe telefoanele mobile au un senzor pe care sunt puși un anumit număr de pixeli. Dezvoltatorii telefoanelor au mărit acest număr de pixeli de-a lungul timpului, fără a mări însă și suprafața senzorului. Treaba asta a dus la senzori cu pixeli de dimensiuni mai mici și, implicit, la posibilitatea de captare a unei cantități de lumină mai mici pe senzor.

Prin tehnologia UltraPixel HTC a pus pe telefoanele din gama One un senzor cam de două ori mai mare decât cel al smartphone-urilor obișnuite. Avem, deci, un senzor mai mare. Pe acest senzor au fost puși mai puțin pixeli. Toată această procedură a dus la obținerea unor pixeli de trei ori mai mari decât cei de pe camerele telefoanelor obișnuite. Acești pixeli sunt capabili să capteze de trei ori mai multă lumină.

Astfel, HTC a mers prin tehnologia UltraPixel pe principiul calității și nu cantității. Senzorul are deci 4 milioane de pixeli, dar care sunt distribuiți pe o suprafață în care ar putea încăprea de trei ori mai mulți. Rezultă acești pixeli mari și mult mai sensibili la lumină, fapt care e un avantaj pentru camerele foto.

Haideți acum să vedem fotografiile pe care le-am relizat cu aceste modele, HTC One și HTC One Mini. 🙂

Fotografia de natură – Peisaje

Primul test pe care l-am făcut cu aceste telefoane a fost fotografia de natură. Am fotografiat toamna în hainele sale superbe, așa cum se vedea acum o săptămână în zona Harghitei. Am fotografiat în miezul zilei, deci ne-am confruntat cu contraste puternice și diferențe mari de lumină între sol și planul ceresc.

HTC One și HTC One Mini

Singura problemă pe care am întâlnit-o a fost atunci când am expus cadrul pe sol și am supraexpus destul de mult cerul. Zonele arse păreau să aibă câteva artefacte oarecum evidente, însă nu deranjante. Aberațiile cromatice au fost vizibile în zona crengilor copacilor, dar doar atunci când am supraexpus excesiv, reacție destul de normală pentru orice senzor.

Atunci când am fotografiat în condiții optime, în așa fel încât să nu supraexpun exagerat nicio zonă a cadrelor, rezultatele au fost foarte mulțumitoare. Camera scoate culorile destul de saturate și contrastante, suficient încât să vezi rapid frumusețea unui peisaj de toamnă. Fotografiile au ieșit foarte sharp în toate cazurile, iar lens flare-ul (reflexiile cauzate de razele solare incidente) nu e foarte prezent. Haideți să vedem ce am obținut.

Să vă uitați neapărat și la close-up-uri. Separă foarte bine subiectul de fundal, și asta datorită obiectivului cu deschiderea diafragmei de f/2. 🙂

Peisaje de toamnă cu HTC One

Peisaje de toamnă cu HTC One Mini


 

Fotografii de noapte

Ăsta a fost testul suprem al camerei și, probabil, cel pe care l-am așteptat cel mai mult. Credem că HTC One își începe activitatea foto noctură abia când celelalte camere încep să se pună la culcare. Pe când camera altor smartphone-uri nu mai e capabilă să scoată detalii în lumină slabă, camera de pe HTC One și One Mini se descurcă mult mai bine, fără nicio exagerare.

HTC One și HTC One Mini

La cantitatea de lumină care intră pe senzor, camera telefoanelor este cam peste orice de pe piață. Senzorul captează foarte multă lumină și recuperează mult din zonele umbrite. Desigur, fotografiile nu ies întotdeauna foarte sharp, iar granulația este, uneori, destul de evidentă. Dar nu asta e neapărat important. Ideea e că reușești să scoți o lumină bună în fotografii și să prinzi acel moment pe care ți-l dorești.

Nu te aștepți neapărat ca fotografiile pe care le scoate un telefon să le și tipărești apoi la cine știe ce rezoluție, pentru că nu prea e posibil, dar îți dorești să ai fotografii luminate relativ corect pe timp de noapte, iar camera cu UltraPixel de pe HTC One face asta. Și o face bine. Uitați ce am obținut acum câteva seri în centrul Bucureștiului. 🙂

Fotografii de noapte cu HTC One

Fotografii de noapte cu HTC One Mini

 

Fotografii de acțiune

Și aici începe un alt test al camerei foto. Telefonul e capabil să fotografieze cu 8 cadre pe secundă. Pentru a face asta trebuie să ții degetul apăsat pe butonul de declanșare de pe ecran. Ținând apăsat telefonul va fotografia în continuu la 8fps timp de 20 de cadre, după care se va opri. Se poate scoate această limitare din setările camerei. Ea e pusă ca să nu umpli memoria telefonului din greșeală. Glumesc, desigur. Dar e utilă că te oprește din valul care te ia atunci când fotografiezi în rafală.

Cam așa se văd 16 cadre realizate în rafală. 🙂

Fotografii în rafală cu HTC One Mini

Atunci când fotografiezi în rafală, telefonul îți dă posibilitatea de a alege automat Best Shot, cel mai bun cadru, sau de a le salva/șterge pe cele pe care le dorești tu. Dacă nu faci asta, vor fi salvate automat toate fotografiile.

O altă funcție interesantă pentru fotografia de acțiune e cea de Sequential Shot realizate cu asistentul foto Zoe pe care-l puteți activa din partea de mijloc-sus a ecranului (dacă țineți telefonul pe verticală). Activați asistentul sau asistenta Zoe și declanșați în momentul în care subiectul trece prin fața voastră. Apoi intrați în meniul de editare, iar la Retouch găsiți funcția de care spuneam. De aici alegeți care cadre vor să intre în imaginea finală. Rezultatele vor arăta cam așa. (ele sunt salvate în telefon atât ca formă de clip, cât și ca fotografie simplă – cadrul final pe care-l compuneți)

Sequential Shot cu Zoe pe HTC One Mini

Sequential Shot cu Zoe pe HTC One Mini

Și acum haideți să vedem celelalte fotografii de acțiune pe care le-am realizat (de această dată doar cu One Mini) în timpul demonstrației unui roller în parcul Herăstrău. Pe băiatul din imagini îl cheamă Mihai Militaru, iar pe Vimeo puteți vedea trick-urile faine pe care le face. 🙂 

 

Concluzii – Puncte tari și verigi slabe

Rezumând totul într-o frază:

HTC One și HTC One Mini sunt două smartphone-uri de top cu o cameră foto foarte bine construită în jurul tehnologiei UltraPixel; senzorul e capabil să scoată rezultate bune în majoritatea condițiilor, arătându-și puterea în special la fotografiile în situații dificile și lumină slabă.

Puncte tari Verigi slabe
 • Rezultate bune în lumină slabă;
 • Fotografierea în rafală cu 8 cadre pe secundă;
 • Asistentul Zoe și Sequential Shot;
 • Fotografii clare și saturate;
 • Separare bună a subiectului de fundal la close-up-uri;
 • Senzor de dimensiuni mari.
 • Lens flare destul de evident pe timp de noapte;
 • Focalizare relativ greoaie în unele situații de contralumină pe timp de noapte.

 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

10 Comments

 1. Cristina 17 October 2013

  Foarte buna calitatea pozelor

  Reply
  1. raz 16 March 2015

   Salut, Dragos!

   In ciuda comentariului meu tardiv legat de acest topic, ai putea te rog sa imi spui cu ce setari ai facut pozele pe timp de zi, respectiv de noapte? si anume, preferi sa folosesti modul auto si sa reglezi EV, white balance, etc (poate chiar mini trepied) sau ai mers pe cele automate-landscape, night, lumina din spatele obiectului,etc.
   Cred ca acum e oarecum expirat subiectul, insa ma intereseaza atitudinea unui profesionist, de la care avem de invatat.

   Multumesc pentru raspuns!

   PS felicitari pentru site!

   1. Dragoș Asaftei 17 March 2015

    Salut!

    Mulțumesc frumos!
    De cele mai multe ori când fotografiez cu telefonul o fac pe modul automat și-l las pe el să aleagă ce e de ales. E mai rapid așa și, în general, mai bine. Singurele ajustări pe care le fac sunt la expunere și focus (prin atingerea ecranului în zona în care vreau să fie focusul/expunerea) și, eventual, o supra și o subexpunere. Dar cam atât. 🙂

    O zi frumoasă!

 2. dorin 9 November 2014

  nu mai merge aparatul foto la htc one , ce pot sa mai fac in afara de a reseta din fabrica…lucru care oricum nu a rezolvat problema
  niste sfaturi …mersi

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 9 November 2014

   Sfatul meu este să-l duci în service, e mai sigur așa.

 3. Bogdan 25 February 2015

  Eu detin un htc one mini 2 si pot spune ca sunt foarte multumit de el….calitatea pozelor pe timp de noapte miau intrecut asteptarile mai ales in HDR se vede foarte bine…este superior samsung sincer…care este scump si un desing de plastic…ieftin!sunet,foto,video sunt foarte bune..sunt multumit chiar daca are 1GB ram…am testat asphalt 8 pe very hight setting si nu mi-a sacadat deloc ruleaza foarte bn in orice aplicatie!calitate/pret mai mult de OK!

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei