LOADING

Type to search

5 motive pentru care un smarthpone ca Samsung Galaxy Note8 e util pentru un fotograf

dragosasaftei 4 years ago

De cele mai multe ori când fotografiezi un eveniment ești întrebat cât de repede poți preda fotografiile sau chiar dacă o poți face în timp real. Situația ia amploare de câțiva ani, de când toată lume vrea să publice rapid ori chiar instant fotografiile pe social media. Au apărut tot felul de soluții care facilitează acest lucru: sistemele Wi-Fi & NFC de pe aparatele foto și cititoarele de carduri pentru smartphone-uri sunt două dintre ele.

Procesul e simplu: trimiți printr-una dintre metode fotografiile de pe aparatul foto, faci o selecție și prelucrezi câteva fotografii esențiale, iar apoi le trimiți clientului pentru publicare rapidă, până la selecția cu imaginile editate în forma finală. Ca să poți face toată treaba asta ai nevoie de un smartphone cu un display generos unde să poți vedea cât mai multe detalii din imagini, de un smartphone rapid și, foarte important, de unul cu o autonomie suficient de mare a acumulatorului.

Noul Samsung Galaxy Note8, lansat în urmă cu o zi, e unul dintre smartphone-urile care poate prelua sarcinile astea cu brio. Specificațiile lui cheie sunt:

 • Display-ul de 6.3 inchi, de înaltă rezoluție, suficient cât să vezi detaliile din fotografii;
 • Cele două camere foto de 12 megapixeli, una cu un unghi obișnuit, iar alta cu zoom optic 2x. Camerele sunt stabilizate și au o deschidere a diafragmei de f/1.7.
 • 6GB de memorie RAM, utili atunci când ai nevoie să procesezi rapid imagini de dimensiuni mari;
 • Capacitate de stocare internă de 64GB (îți încap ceva poze…) + posibilitatea de extindere printr-un card microSD;
 • Telefonul e rezistent la apă și praf, deci nu-ți face griji dacă lucrezi pe el la mare ori când vremea nu-i favorabilă;
 • Acumulatorul are o capacitate de 3300 mAh și se laudă cu o autonomie generoasă;

Având în vedere capacitățile lui, iată 5 motive pentru care un astfel de telefon te poate ajuta ca fotograf.

[box_info]Fii primul posesor al lui Samsung Galaxy Note8care este acum disponibil exclusiv online la Orange și primești 100GB bonus + abonamentul ales cadou. La achiziționarea lui primești cadou și un Samsung DeX Station, pentru o experiență PC direct pe telefon. [/box_info]

Samsung Galaxy Note 8 2

1. Poți selecta și prelucra fotografiile pe telefon

Procesu-i simplu, iar cu un display generos devine și mai facil. Eu îmi descarc rapid în telefon o serie generoasă de fotografii, iar apoi fac selecția marcându-le ca favorite pe cele pe care vreau să le prelucrez. Adaug apoi imaginile într-unul din următoarele soft-uri de editare:

 • Snapseed pentru procesare obișnuită a fotografiilor: luminozitate, contrast, modificare white balance, sharpness, crop, corectare distorsiuni – e programul pe care îl folosesc cel mai mult;
 • VSCOcam atunci când tipul de fotografii îmi permite adăugarea unor filtre peste ele. De obicei fac editarea de bază în Snapseed, iar apoi le import aici;
 • Lightroom dacă vreau să sincronizez fotografiile prelucrate pe telefon cu cele de pe laptop/calculator;
 • PicsArt pentru colaje de fotografii;

Dacă ai aplicațiile astea instalate, îți poți face treaba fără probleme.

2. Folosește stylus-ul pentru ajustarea detaliilor

Pentru editări avansate mai folosesc Photoshop-ul pentru smartphone-uri. Avantajul utilizării lui pe noul Galaxy Note8 este faptul că te poți folosi foarte bine de stylus pentru editarea în detaliu. S-Pen-ul vine cu câteva funcții inteligente în ajutorul tău: precizia de 0.7mm, peste 4000 de niveluri de precizie – practic ajustezi mărimea brush-ului din presiunea pe ecran și… se poate folosi și pe ploaie ori sub apă.

Samsung Galaxy Note 8 1

3. Distribuie rapid fotografiile către clienți

Un lucru pe care-l apreciază toată lumea este accesul rapid și simplu la fotografii. Utilizarea unui serviciu cloud te ajută să faci asta. Samsung Cloud îți oferă 15GB de stocare gratuită cu posibilitate de upgrade la 50GB cu 1$/lună200GB cu 3$/lună și așa mai departe. Pe lângă posibilitatea de upload a imaginilor, poți folosi cloud-ul și pentru back-ul constant al telefonului.

4. Plănuiește-ți ședința foto

Diverse alte aplicații te pot ajuta să îți planifici ședința foto. Poți crea schițe folosindu-te de sistemul de notițe + stylus sau poți folosi aplicații care să-ți spună cum e lumina într-un anumit loc și la o anumită oră, de exemplu. Găsești în Google Play o gamă largă de aplicații care să îți ușureze munca.

5. Folosește telefonul ca o telecomandă pentru aparatul foto

Ai Wi-Fi pe aparatul foto? Atunci mai mult ca sigur că există și o aplicație pentru Android pe care o poți folosi ca telecomandă pentru controlarea lui. E util atunci când vrei să-ți poziționezi aparatul într-un anumit loc pe timpul evenimentului (și nu ai acces la el apoi), putând să declanșezi de la distanță folosindu-te de aplicația dedicată. De cele mai multe ori ai live preview și acces la setările aparatului foto.

Știu sigur că toată lumea va aprecia eforturile tale dacă vii în ajutor cu soluții precum cele de mai sus. 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

1 Comments

 1. Ursul 27 August 2017

  In afara de ultilizarea stylusului, telefonul nu aduce nimic in plus fata de ce se gaseste deja pe piata la alti producatori. Si nici stylusul nu rwprezinta un avantantaj atat de mare incat sa se justifice necesitatea unui note 8 pentru un fotograf. Ca sa nu mai vorbim de pret.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei