LOADING

Type to search

Scrisoare către voi, paginile de Facebook

dragosasaftei 7 years ago

Dragi pagini de Facebook,

Cu toții iubim fotografia! Fiecare persoană reacționează la o fotografie puternică și empatizează cu subiectul. Acesta este și motivul pentru care atât noi, cei pasionați de fotografie, cât și voi, paginile de Facebook, transmitem conținut prin fotografii și încercăm să atragem cât mai multă emoție, cât mai multe reacții. Profităm de fotografii și le folosim drept mijloc pentru atragerea like-urilor, share-urilor și comentariilor. Folosim fotografiile ca mijloc de promovare.

Până aici nu e nimic anormal. Noi, fotografii, dorim să fim promovați. Chiar dacă unii din noi sunt arhicunoscuți, întotdeauna este binevenită o apreciere, o încurajare, pentru că fiind oameni funcționăm și pe baza acestor impulsuri. În aceste situații apăreți voi. Primim zilnic mesaje prin care ni se promite marea cu sarea, prin care ni se spune că vom fi promovați în continuu, că ni se va menționa numele, iar noi trebuie doar să ne dăm acordul ca fotografiile să ne fie preluate, distribuite.

Ne dăm acordul. Suntem conștienți că marea cu sarea nu ne va fi livrată, dar ne gândim că facem un bine și că măcar puțin acest fapt va contribui la imaginea noastră ca fotografi. În primele zile e totul ok, ni se menționează numele, se spune sursa, accentul cade pe noi, fotografii. Până când se ajunge la descărcarea directă a fotografiilor și uploadarea fără menționarea sursei pe pagina voastră.

Lăsăm deoparte acordul pe care ar trebui să ni-l cereți. Lăsăm deoparte faptul că noi am muncit pentru acele fotografii. Dar haideți să nu lăsăm bunul simț deoparte. Realizăm cu toții care e scopul promovării prin fotografii. Dar menționarea numelui fotografului ca sursă nu afectează cu nimic promovarea unui brand. Ba chiar îi oferă credibilitate.

Gândiți-vă măcar la următoarele. Până să ajungem să facem fotografia pe care v-ați atribuit-o noi am trecut prin câțiva ani buni în care am exersat, am investit timp și bani, am muncit la dezvoltarea noastră ca fotografi, am înghețat iarna pentru a fotografia acel răsărit minunat, am murit de cald vara ca să fotografiem apusul, am riscat urcându-ne pe vârful munților, am pierdut nopți fotografiind eclipsele de lună, am făcut kilometri pe jos pentru a găsi un subiect. Și așa mai departe.

Gândiți-vă măcar puțin la noi. 🙂

Cu mult drag, a voastră sursă, pasionații de fotografie!

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

3 Comments

 1. A.Busuioc 8 July 2013

  O, da! Musai!

  Se practică maxim furtul, din câte am văzut. Mai zilele trecute citeam de un fotograf (la nivel de avansat spre profesionist) din Timişoara, care s-a trezit cu fotografia pusă pe câteva site-uri “de ştiri” cu menţiunea “imagine amator”. Cât de infect să fii, ca om şi ca jurnalist, să faci aşa ceva? Cei de la Adevărul publicaseră povestea cu furtul şi-i luaseră şi un scurt interviu omului.

  Problema nu e aici, căci mereu s-a furat şi se va fura. Problema e atitudinea celor a căror muncă e furată. Mulţi se plâng dar nu fac nimic. Am dat de un profil de FB, chipurile un fotograf “pro”, care avea numai poze luate de la alţii. Şi când am întrebat care dintre ei a raportat problema la FB sau a încercat să discute cu respectivul, majoritatea au dat din colţ în colţ.

  Ce bine că nu-s foarte cunoscut în online, nu risc să-mi găsesc lucrările prin cine ştie ce revistă/publicaţie online. 😀

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 8 July 2013

   Yep! Pentru cei care nu știu, e vorba de Ervin Boer, fotograful cu pricina căruia i-a fost furată fotografia. 🙂 http://adevarul.ro/news/facebook-magazin/povestea-fotografii-furate-1_51cd344dc7b855ff56d599a4/index.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei