LOADING

Type to search

Sony lansează primele mirrorless-uri full-frame, A7 și A7R

dragosasaftei 8 years ago

Sony a făcut următorul pas în evoluția aparatelor foto mirrorless. Sony a lansat astăzi primele aparate foto mirrorless full-frame. Este vorba de modelele Sony A7 și Sony A7R alături de cinci noi obiective dedicate acestora: 55mm f/1.8, 35mm f/2.8, 24-70mm f/4, 70-200mm f/4 și 28-70mm f/3.5-5.6. Este un pas mare făcut de un jucător important pe piața aparatelor foto mirrorless. Suntem tare curioși să vedem cât de multe va schimba această lansare percepția asupra mirrorless-urilor. E clar că se vor stabili noi standarde care vor fi mult mai ridicate.

Sony A7 și A7R – Specificații tehnice

 • Senzor full-frame de 24 megapixeli la A7 36 megapixeli la A7R;
 • A7R nu are filtru low-pass (e oarecum limitat la focalizarea pe bază de contrast, dar are un plus la claritatea detaliilor);
 • Sistem de procesare a imaginii Bionz X;
 • Sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 25.600;
 • Focalizare în 117 puncte la A7 25 puncte la A7R;
 • Ecran LCD mobil de inchi și cu o rezoluție de 1,2 milioane de puncte;
 • Vizor electronic;
 • Filmare full HD la 60p;
 • Tehnologie NFC și Wireless;
 • Fotografiere în rafală cu 5 cadre pe secundă.

Sony A7

Ambele aparate vor veni în kit cu obiectivul de 28.70mm f/3.5-5.6, un nou obiectiv conceput special pentru formatul mirrorless full-frame. Pe lângă partea internă a aparatelor, acestea vin cu un mare plus la ergonomie. S-a pus un accent foarte mare pe oferirea unui control cât mai mare direct din butoanele fizice ale aparatului fără să fie nevoie intrarea în fel și fel de meniuri pentru modificarea unui anumit parametru.

Există trei rotițe de control – una în față, una în spate lângă butonul de declanșare și încă una în dreapta-jos a LCD-ului – fiecăreia dintre ele putându-i-se atribui o funcție specială. Poți avea deja control rapid la timpul de expunere, diafragmă și sensibilitatea ISO fără să iei aparatul de la ochi sau să intri în alte meniuri.

Totodată există încă trei butoane cărora, la fel, le poți adăuga ce funcții dorești tu. Combinându-le cu rotițele ai deja acces cam la tot ce ai avea nevoie în timpul unei ședințe foto. De asemenea a fost păstrată (de la modelele precedente) și rotița pentru compensarea expunerii.

Sony A7

Ambele modele vor fi disponibile la sfârșitul acestui an. Prețul lui A7 va fi în jur de 2.000 de euro în kit cu 28-70mm și 1.700 de euro doar body-ul. Sony A7R va veni doar sub formă de body, costând 2.300 de euro(prețurile sunt aproximative în funcție de cele anunțate oficial în SUA și pot suferi modificări)

UPDATE! Sony A7 va fi disponibil în decembrie la prețul de 6.799 de lei, iar A7R la 9.599 de lei.

Noi obiective Sony FE – obiective full-frame mirrorless

Sony FE este noua gamă de obiective care vine odată cu lansarea acestor două noi modele. Sony plănuiește să lanseze 15 astfel de obiective până la sfârșitul lui 2015. Iată cele 5 obiective lansate atăzi.

 • Carl Zeiss Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 OSS – disponibil în ianuarie la preţul de 1.200 de euro;
 • Carl Zeiss Sonnar T* 35mm f/2.8 disponibil în decembrie la preţul de 800 de euro;
 • Carl Zeiss Sonnar T* 55mm f/1.8 disponibil în ianuarie la preţul de 1.000 de euro;
 • Sony 28-70mm f/3.5-5.6 OSS (obiectivul de kit);
 • Sony 70-200mm f/4 OSS (preţul şi disponibilitatea nu au fost anunţate).

Totodată, alături de aceste noi obiective se lansează și două adaptoare, Sony LA-EA4 și Sony LA-EA3, adaptoare pentru obiectivele clasice de pe montura A (cea de pe D-SLR-urile Sony). Veți putea profita astfel de avantajele body-ului full-frame chiar și cu deja cunoscutele obiective Sony A.

Abia așteptăm să testăm primele modele. Avem așteptări foarte mari. Cert e că din specificații pare totul să fie foarte bine gândit și organizat. Rămâne să vedem doar care va fi priza la public. E clar faptul că ele sunt dedicate segmentului premium din zona cumpărătorilor de produse foto.

Cele două aparate, dar și cele 5 obiective, vor concura direct (atât ca preț, cât și ca poziționare) cu D-SLR-urile full-frame ale celorlalte brand-uri foto. Vor fi din aceeași gamă de preț și toate vor oferi o calitate bună a imaginii. Rămâne să vedem câţi dintre fotografi vor alege un full-frame de dimensiuni mari sau unul sub forma unui mirrorless. Aici se va da adevărata luptă. 🙂

Sony 28-75mm f/3.5-5.6

Sony 70-200mm f/4

Sony Carl Zeiss 24-70mm f/4

Sony Carl-Zeiss 35mm f/2.8

Sony Carl-Zeiss 55mm f/1.8

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

4 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei