LOADING

Type to search

Sunt aparatele compacte cu zoom mare de viitor?

dragosasaftei 7 years ago

Astăzi am participat la un eveniment Sony în care brand-ul aducea în față ultimele modele lansate, toate având ca și caracteristică principală zoom-ul optic imens raportat la dimensiuni sau preț. Spre exemplu, Sony WX-300 (vezi fotografiile realizate cu el) este cel mai mic aparat cu zoom optic de 20X. Alături de el au fost prezentate astăzi și HX50 și HX300. T0ate se învârt în jurul zoom-ului optic foarte mare.

Zoom mare + corp mic = Love?

Aceasta e întrebarea. Depinde foarte mult din ce perspectivă privim lucrurile. E clar că aceste modele de aparate sunt dedicate celor care nu vor să care D-SLR-uri cu teleobiective, celor care vor pur și simplu să ia aparatul și să-l bage în buzunar sau într-o gentuță mică. Din target se exclud fotografii entuziaști (majoritatea vor opta pentru un D-SLR/mirrorless) aflați la început de drum. Se exclud și fotografii profesioniști care atunci când vor dori să aibă un aparat foarte mic își vor lua (mai ales acum când piața a explodat) un aparat mirrorless.

Astfel de aparate se adresează astfel familiilor, celor care au tangențe cu fotografia și vor rezultate bune fără să se implice foarte mult și celor pentru care numerele mari (numărul megapixelilor/zoom-ului optic) contează foarte mult.

Credem că acesta este targetul principal al acestor aparate. Numărul oamenilor care-l compun este, desigur, unul foarte mare. Piață este. Dar rămâne întrebarea. Cum vor fi primite aparatele? Noi suntem adepții calității. Camera unui telefon nu va fi la fel de bună ca a unuia dintre aceste aparate, spre exemplu. Dar piața smartphone-urilor a expldoat, iar camerele de pe ele devin totuși suficiente pentru majoritatea situațiilor.

Ce vor alege oamenii? Ne-ar plăcea tare mult să fie luate în calcul în continuare și aceste variante, chiar dacă piața compactelor a scăzut în ultimele luni cu 20-30%. Găsim o orientare a publicului care se axează pe trei mari segmente: smartphone-uri cu camere bune (cu accent pe iPhone – cea mai populară cameră foto din ultimii ani și Galaxy-uri), mirrorless-uri și D-SLR-uri. Undeva ar trebui să reapară și clasa compactelor.

Revenind, astăzi Sony ne-a arătat care pot fi și sunt avantajele unui astfel de aparat. Fiind pe malul lacului Herăstrău am avut de fotografiat câteva mesaje puse pe niște hidrobiciclete în mijlocul lacului. Zoom-ul imens ne-a ajutat enorm. Ca o comparație, cu un telefon ne-am fi limitat la a fotogafia peisajul și… atât. 🙂 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

1 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei