LOADING

Type to search

Testăm aparatul foto compact Olympus Stylus 1: Prime fotografii și impresii

dragosasaftei 6 years ago

Ieri am luat de la F64 în test aparatul compact Olympus Stylus 1. Știam despre caracteristicile sale tehnice și mă așteptam deja să fie un aparat care să-mi placă foarte mult. Imediat după ce mi-a ajuns în mâini am și început să realizez primele fotografii. Iar după zece minute de fotografiat am simțit un entuziasm cum n-am mai simțit de mult când am pus mâna pe vreun produs foto nou.

Olympus Stylus 1  are un senzor măricel – 1/1.7 inchi – CMOS de 12 megapixeli și un obiectiv stabilizat cu un zoom optic 10x, dar nu orice fel de obiectiv. E unul iZuiko cu distanța focală de 28-300mm și f/2.8. Yep, f/2.8 constant. Desigur, nu mai e o noutate obiectivul zoom luminos pe un aparat compact. Sony a făcut asta în urmă cu câteva luni pe un bridge. Apoi a urmat și Panasonic.

Pe ele n-am apucat să le testez, dar depsre Stylus 1 pot spune că profită la maxim de senzor și de obiectiv. Aparatul poate filma la 1080p cu 60fps, fotografia în rafală cu 7 cadre pe secundă și mări sensibilitatea ISO până la 12.800. Dar nu asta-i partea cea mai importantă, cred eu.

Construcția aparatului îi oferă un avantaj enorm. E un aparat foarte mic. Îți încape în palmă, așa cum puteți vedea și în fotografia de mai sus. Pe obiectiv ai un inel cu care poți regla expunerea, spre exemplu. Pe partea de sus mai ai un inel cu care să reglezi diafragma. Apoi ai două butoane de funcții, unul dintre ele fiind dotat cu un mic levier. Mișcând levierul treci la focalizarea manuală, iar inelul cu care controlai expunerea devine acum inel de focalizare.

E bine gândit aparatul, iar după 10 minute de utilizare deja te familiarizezi cu toate controalele. Haideți să privim acum fotografiile. N-au fost condiții ușoare. Era o pâclă densă în aer, iar soarele îmi era în față. Chiar și așa aparatul s-a descurcat exemplar. Fotografiile au fost realizate în zona Casei Poporului din București. Ce nu mi-a plăcut până acum a fost flare-ul un pic inestetic la capătul wide, chiar și cu diafragma închisă. Dar cu puțină atenție se poate corecta sau evita. 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

 1. Ionut 9 January 2014

  Dintre Olympus Stylus 1 si Canon G1X care ati alege pentru fotografia de peisaj? Preturile sant cam aceleasi,pe G1X il avantajeaza senzorul mare si calitatea foarte buna a imaginii dar are zoomul cam mic.Vizorul nu al punem in discucutie.
  Va multumesc frumos si lumina buna.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 10 January 2014

   Diferența nu e chiar atât de mare între senzorul lor. Olympus are de 1/1.7, iar Canon de 1/1.5. Desigur, se simte, dar nu într-o așa mare măsură.

   Canon-ul n-am apucat să-l testez încă și n-am o opinie formată despre el. Cred totuși că Olympus-ul s-ar descurca foarte bine la peisaje, dar nu numai. Așa cum ziceam, faptul că e luminos și are zoom 10x îl face extrem de versatil. Te aștept să revii să mai vezi următoarele fotografii realizate cu el și să-ți faci o impresie de ce se poate obține. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei