La ora la care scriu acest articol a fost anunțat faptul că Panasonic G9 primește la premiile TIPA (Techincal Image Press Association) 2018 titlul de cel mai bun aparat foto mirrorless din segmentul expert. Premiul vine alăturat celui pentru Panasonic GH5, drept cea mai bună cameră foto/video profesională și nu doar din segmentul mirrorless. Se pare că e un an bun pentru Panasonic, după ce la începutul lunii aprilie a mai primit 12 premii la o competiție de design, inclusiv aurul pentru „Design revoluționar”. Au toate argumentele să continue dezvoltarea mirrorless-urilor în același fel ca în ultimii doi ani, ba chiar să tureze mai mult motoarele și să prindă din felia de piață acaparată de Sony pe acest segment.
Am avut ocazia ca în urmă cu câteva luni să testez modelul Panasonic GX800, un mirrorless de dimensiuni mici, pe care m-am putut baza fără probleme și care m-a ajutat să obțin niște imagini foate reușite. De curând am luat un alt model în teste, unul superior aflat imediat după vârful de gamă (GH5). E vorba de Panasonic G9, pe care l-am pus la încercare cu obiectivul Leica 12-60mm f/2.8-4, care pe senzorul MFT (micro four thirds – factor crop 2x) devine un 24-120mm f/2.8-4 de toată frumusețea, numai bun pentru majoritatea situațiilor de fotografiat.
Încântat de combinația pe care o aveam în mână, am pus aparatul la test pe durata a două ture foto: una în Dobrogea, pe drumul cetăților, de la sud la nord, într-o incursiune către locurile încărcate de istorie, și una în Munții Bucegi, unde m-am bucurat din plin de kit-ul compact și extrem de performant.
Înainte să încep vreau să menționez că articolul nu e un review, ci o listă cu 5 cele mai importante motive pentru care îl consider unul dintre cele mai bune mirrorless-uri de pe piață, luând în calcul mai multe aspecte: calitatea imaginii, funcționalități, dimensiuni, preț, gamă de obiective. Să începem!
1. Fotografiile și clipurile video sunt de o calitate foarte bună
Fotografiile făcute în turul din Dobrogea
2. Funcțiile care îți vin în ajutor
3. Cel mai rapid autofocus
4. Control complet
5. Prețul corect – competitiv
Desigur, nu vorbim de un preț mic, dar pentru câte oferă și cât de bun e, cu siguranță e un preț corect, ba chiar avantajos în raport cu alte modele competitive. Body-ul Panasonic G9 costă 7.000 de lei, iar kit-ul format din obiectivul de 12-60mm f/2.8-4 cu care l-am testat costă 9.500 de lei. Cu 1.500 de lei mai puțin este kit-ul cu obiectivul de 12-60mm f/3.5-5.6.
Fotografiile făcute pe Valea Cerbului din Munții Bucegi
Urmează să mai testez și alte modele din gamă și să revin cu impresii. Ce pot să spun sigur e că mirrorless-urile Panasonic mă atrag din ce în ce mai mult!
Bună!
Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.
Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.
Pe curând!
Dragoș Asaftei
Ce parere ai despre sony a 7 iii? Îl vei testa?
Sunt un mare fan al mirrorless-urilor Sony și al dezvoltării lor din ultimii ani. Urmează să testez A7 III-ul, de care sunt foarte curios și despre care am auzit numai de bine până acum. Este cu siguranță unul dintre cele mai performante aparate foto de pe piață, cu atât mai mult în zona lui de preț.
Cum sta pe ISO Panasonicul? Merci.
Foarte bine! Simți cu adevărat zgomotul de imagine la ISO de peste 8000, dar chiar și așa imaginile înmagazinează suficiente detalii cât să le poți folosi fără probleme apoi.