LOADING

Type to search

Test cu noul mirrorless Canon M50

dragosasaftei 3 years ago

Canon a lansat de curând un nou model de mirorrless, îmbogățind și mai mult segmentul pe care pare că se concentrează semnificativ în ultimii doi ani. Noul model, Canon M50, este un mirrorless de dimensiuni mici, capabil să scoată fotografii bune și clipuri video de calitate înaltă, pozionat între vârful gamei mirrorless, Canon M5 și modelul entry, Canon M100.

Mirrorless-uri vine în două kit-uri propuse de Canon, unul cu obiectivul de 15-45mm (aprox. 3.400 de lei) și unul cu obiectivul de 18-150mm (aprox 4.800 de lei). Ambele pachete îmi par extrem de avantajoase, dar după testul făcut cu 18-150mm, acesta ar fi cel pe care l-aș alege în primă fază. Obiectivul e extrem de versatil (vezi articolul despre obiective all around din seria #BeginnerGuide și face o pereche foarte bună cu M50, Unde mai pui că ai stabilizare dublă: optică în obiectiv și digitală în cameră. Am filmat în 4K la 150mm (cu un crop pe care-l face în modul de filmare, deci distanță focală și mai mare), iar imaginile arată de zici că-s luate de pe trepied. Foarte bună treabă la acest capitol!

Dar să le luăm pe rând și să vedem întâi specificațiile tehnice cu care vine noul mirrorless produs de Canon care, în momentul de față, deține a doua poziție pe cota de piață a mirrorless-urilor vândute în Japonia. Probabil statisticile sunt în creștere la nivel mondial. Mai rămâne încă nevoia unei game complete de obiective pentru acest sistem (chiar dacă multe din cele pt. D-SLR-uri pot fi folosite cu adaptor) și, de ce nu, un model full-frame.

Specificații tehnice Canon M50 – Ce promite cel mai nou mirrorless lansat de Canon

 • Are un senzor CMOS de 24.1 megapixeli în format APS-C, deci cu un factor de crop de 1.6x. Obiectivele meționate mai sus devin pe M50 (și celelalte mirrorless-uri Canon): 24-70mm (15-45mm) și 29-240mm (18-150mm).
 • Filmează 4K cu 25fps, făcând un crop suplimentar de 1.7x. Deci obiectivul cu care l-am testat și care stabilisem mai sus că avea o focală echivalentă de 29-240mm, devine acum 50-400mm. Util dacă ai nevoie de zoom mare, mai puțin util dacă vrei cadre wide. Ca să filmezi cu echivalentul unui 24mm wide în 4K, ai avea nevoie de obiectiv de 10mm. Cea mai bună soluție e obiectivul de 11-22mm f/4-5.6 IS STM, cel mai wide disponibil acum pentru mirrorless-urile Canon.
 • În slow motion filmează la 120fps / HD.
 • Are conectivitate Wi-Fi și folosește card SD.
 • Vine cu sistem de focalizare Dual Pixel CMOS AF despre care am povestit aici. Avantaje: focalizare rapidă în live view, tranziții line și precise de focus în timpul filmării. Sistemul de focalizare are și funcție Eye AF, care te asigură că ai făcut clarul chiar pe ochii modelului.
 • Vizorul este unul de o calitate foarte bună. Are rezoluția de 2.3 milioane de pixeli, e de dimensiuni mari și, peste asta, e OLED. Ți-i mai mare dragul să fotografiezi prin el. Display-ul e și el la fel de bun și e tactil.
 • Fotografiază în rafală cu 10 cadre pe secunde, cu focalizare pe primul cadru. Cu focalizare continuă e capabilă să declanșeze cu 7.4 cadre pe secundă, timp de aproape 50 de JPEG-uri. Bun, bun!
 • Sensibilitatea ISO ajunge până la 25.600. Eu am făcut teste la 5.000 și 6.400 și imaginile arată chiar bine!
 • 9 dintre butoane sunt personalizabile. Găsești mai mult de 9 funcții pe care le vrei tot timpul la îndemână?
 • Cântărește 380 de grame (fără obiectiv).

Și acum să trecem la treabă. L-am testat în două locuri: într-o tură foto la răsărit în Parcul Natural Văcărești din București și într-o seară, în jocuri puternice de lumini și contraste pe măsură, la festivalul Spotlight. Lumină bună vs. lumină dificilă. ISO mic vs. ISO mare. Control vs. spontan. Să vedem ce a ieșit!

Răsăritul în Parcul Natural Văcărești

Locul s-a transformat complet în ultimul an: e curat, sunt trasee marcate, există un observator, sunt hărți sporadic puse, ai toate condițiile pentru un comportament civilizat în rezervație. Dacă ajungi acolo (îți zic că merită din plin, merg constant în Văcărești de 5-6 ani și sunt îndrăgostit de locul ăsta) bucură-te de frumusețea zonei și ai grijă să nu lași în urma ta gunoaie ori să afectezi în vreun fel habitatul natural plin de zeci de specii de animale & flori.

Am ajuns aici imediat după ora răsăritului și am beneficiat de o lumină spectaculoasă. I-am creat lui M50 toate condițiile pentru o serie de fotografii spectaculoase și nu m-a dezamăgit. Mi-aș fi dorit să pot fotografia și câteva păsări mai de aproape, dar nu am reușit.

Toate imaginile le-am făcut cu ISO 100-200, în modul de prioritate diafragmă (Av) cu diverse valori ale ei. Imaginile pe care le veți vedea pe parcursul acestui articol sunt JPEG-uri editate în Adobe Lightroom, scopul lor fiind să arate rezultatele finale pe care le poți obține din fișierele produse de M50.

Detaliile din fotografii sunt foarte bine reproduse, așa cum și culorile arată așa cum ar trebui. La dynamic range stă mai mult decât bine. În ajutor îi vin și funcțiile Highlight Tone Priority și Auto Lighting Optimizer care salvează din zonele arse, echilibrează lumina și oferă un aspect plăcut al imaginii, păstrând în continuare calitatea detaliilor. Împreună cu celelalte funcții automate Chromatic aberration correction și Diffraction correction poți sta liniștit că artefactele optice alte obiectivelor dispar înainte ca tu să vezi imaginile finale.

În Văcărești am testat și viteza de fotografiere în rafală, unde niște rațe sălbatice au servit drept modele de rapiditate. Așa cum ziceam mai sus, ai două variante: fie cu focalizare doar pe primul cadru – fapt care-ți permite o viteză de 10 cadre pe secunde, fie cu focalizare continuă, unde viteza scade la 7.4 cadre pe secundă.

În razele directe ale soarelui nu am avut probleme să folosesc display-ul LCD, care poate lumina suficient de puternic încât să nu fii nevoit să te refugiezi la umbră ori de câte ori vrei să îl utilizezi. Calitatea vizorului electronic, însă, te face să-l folosești mai des decât te-ai aștepta.

În ce privește filmarea, aici am fost recunoscător factorului suplimentar de crop în 4K, care m-a adus puțin mai aproape de păsările din rezervație. Stabilizarea imaginii funcționează exemplar, fiind îmbinate cele două sisteme: cel optic din obiectiv și cel digital din aparat. Adăugăm aici sistemul Dual Pixel CMOS AF care permite tranziții line și un focus precis chiar și în timpul filmării, iar rezultatul devine unul pe măsură. Detaliile… fără cuvinte. Te vei covinge imediat. Iată imaginile.

Fotografii făcute în Parcul Natural Văcărești

Crop-uri 100% – Detaliile redate

Video 4K + 720p @ 120fps (cadrele de la final)

Lumină slabă. ISO mare. Testul la festivalul luminilor, Spotlight.

Încă de când am ajuns am ridicat sensibilitatea ISO la 3.200, valoare la care am fost nevoit să mă folosesc din plin de stabilizare, declanșând cu timpi de expunere lungi de aproape jumătate de secundă. M-am decis să cresc ISO-ul la 5.000 – 6.400 și așa am rămas până la final.

 • Până la ISO 6.400 granulația (zgomotul de imagine) este foarte puțin deranjantă. Imaginile își păstrează foarte bine detaliile.
 • Sistemul Dual Pixel CMOS AF își arată valoarea în precizia focalizării în lumină slabă, rămânând la fel de rapid.
 • Sitemele de stabilizare te ajută să fotografiezi din mână chiar și cu timpi de expunere de aproape o secundă.
 • Filmând scenele de la Spotlight în 4K, aș fi simțit nevoia unui obiectiv mai wide. Aici e dezavantajul factorului de crop. Dacă la imaginile de natură mi-a fost util, că mă apropiam mai mult de subiect, aici aș fi vrut să beneficiez din plin de capătul wide al obiectivului.
 • Corectarea automată a artefactelor optice a făcut ca fotografiile să fie corecte chiar și cu proiecțiile cu lumini puternice.

Iată rezultatele pe care le-am obținut.

Fotografiile făcute la Spotlight în București

Video 4K la Spotlight

Concluziile testului

Canon M50 e un mirrorless demn de luat în considerare dacă vrei să treci pe acest sistem ori să începi direct pe el. Vine cu o mulțime de funcții ajutătoare care îți permit să scoți maximul din fiecare situație și cu specificații tehnice performante în baza cărora imaginile  (atât foto, cât și video) arată foarte bine. Dacă ar fi să rezum în 3 puncte tari și 3 puncte slabe experiența cu M50, acestea ar fi:

Canon M50 + vs.

+ Senzor: Detaliile fotografiilor și clipurilor video 4K / – Filmarea 4K: Ar fi fost minunat ca factorul crop să fie opțional

+ Dual Pixel CMOS AF: Focus rapid, precis, tranziții line / – Din păcate, Dual Pixel CMOS AF nu e activ și în 4K

+ Stabilizarea: Dublă, dacă ai și în obiectiv / – Comutarea între video și foto: Mi-ar fi plăcut să pot filma 4K din orice meniu, doar apăsând butonul de Rec, fără să schimb din rotiță modul de utilizare.

Vrei să îți cumperi primul aparat foto și nu ești decis? Citește primul articol din seria #BeginnerGuide: Aparatele foto compacte vs. mirrorless vs. D-SLR.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei