LOADING

Type to search

The Bang Bang Club, o poveste dură

dragosasaftei 8 years ago

Poate titlul nu vă sună cunoscut sau nu vă indică ceva anume din lumea fotografiei. The Bang Bang Club este titlul filmului care spune povestea lui Kevin Carter și a fotografiei pe care acesta a realizat-o, fotografie pe care sunt convins că o știți și pe care o puteți vedea încă o dată mai sus. E probabil una dintre cele mai comentate fotografii de-a lungul timpului. A stârnit rumoare. A stârnit critici. A stârnit tot felul de vorbe urâte adresate lui Kevin. Haideți să aflăm câte ceva despre povestea fotografiei, urmând ca apoi să vă invit să vedeți filmul.

Voi scrie invers firul celor întâmplate. Pe 27 iulie 1994 Kevin a fost găsit mort în mașina sa. Era vorba despre o sinucidere, iar cauza decesului său a fost intoxicarea cu monoxid de carbon. De ce? Întrebarea aceasta, deși a persitat atât de mult, are, probabil, cel mai evident răspuns posibil. După ce realizase fotografia de mai sus, Kevin intrase parcă într-o altă lume. A fost atât de traumatizat de scena pe care o trăise, încât parcă nu voia să realizeze ceea ce se întâmplase. Căzuse și mai tare în patima viciilor.

Într-o zi prietenii lui (cei ce făceau parte din clubul Bang Bang – fotografiau împreună scene din Africa de Sud) l-au sunat și l-au anunțat că a câștigat premiul Pulitzer. Nu i-a venit să creadă. În perioada imediat următoare a fost asaltat de interviuri și reporteri care voiau să fie ei în locul lui. Asta până când a fost invitat la o emisiune în direct. Totul a fost bine până când i s-a adresat întrebarea ”Și cum ai ajutat-o pe fetița aceea?” . 

Kevin nu a știut ce să răspundă. Toată lumea îl ataca, nelăsându-i nici măcar șansa de a se apăra. De aici e clar ce a urmat. A urmat declinul. E greu să te aperi singur într-o lume în care toți văd doar ceea ce vor. Fiecare dintre reporteri îl acuzau că nu a luat nicio măsură pentru acea fetiță. Dar nimeni nu s-a întrebat ce ar fi făcut dacă s-ar fi aflat în locul lui. Dacă te-ai confrunta zilnic cu oameni uciși în fața ta, dacă te-ai confrunta zilnic cu astfel de scene. Ajungi să privești anormalul cu alți ochi. Poate ajungi să îl descoperi drept normal pentru situația respectivă.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei