LOADING

Type to search

Timp de o lună cu Nikon D600

dragosasaftei 8 years ago

Pe la sfârșitul anului trecut, de la începutul lui decembrie, cam așa, am testat, mulțumită Nikoniști.rocel mai compact D-SLR full-frame din lume, Nikon D600. Lansat în luna septembrie a anului trecut, aparatul s-a dovedit a fi unul care oferă o calitate ridicată în multe condiții. Desigur, unele guri pot spune că există problema prafului pe senzor, una inadmisibilă. Desigur, există dovezi că unele modele D600 permiteau, într-o anumită măsură, pătrunderea prafului pe senzor, neafectând însă imaginea decât în anumite condiții. Timp de mai mult de o lună, perioadă în care am testat aparatul, nu am întâmpinat această problemă. Apăruseră câteva fire de praf, dar care pătruseseră, inevitabil, atunci când schimbam obiectivele. Haideți să vă prezint întâi specificațiile tehnice ale lui Nikon D600.

  • Senzor Full-Frame de 24,3 megapixeli;
  • Sistem de procesare a imaginii EXPEED 3;
  • Sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 6.400 cu posibilitatea de extindere de la 50 la 25.600;
  • Sistem de focalizare în 39 de puncte;
  • Filmare full HD și opțiune de timelapse;
  • Greutate de doar 850 de grame (cu tot cu baterie; are cu câteva grame mai mult decât D7000-ul).

În ce condiții am fotografiat cu aparatul în această perioadă? Am fotografiat pe un viscol puternic la minus câteva grade. Am realizat câteva portrete de iarnă la aproape -20 de grade. Am surprins peisaje, am fotografiat stradași o ediție a emisiunii X-Factor. Bine, sunt doar câteva exemple. Am încercat aparatul cam la orice gen fotografic și cred că am realizat vreo 8.000 de fotografii împreună. 🙂 Haideți să le luăm pe rând.

Fotografii de iarnă în București

Era într-o seară de iarnă. Ieșisem de la un eveniment de la Biblioteca Centrală Universitară când am văzut că afară era parcă viscolul cel mai năpraznic. Mi-am zis ok, acum e un moment bun de test aparatul. Și așa am și făcut. Am ieșit pe Calea Victoriei și m-am pus în mijlocul străzii. Era ora 18, deci vă dați seama că era aglomerat tare. Din fericire niciun șofer n-a fost deranjat de prezența mea acolo, ba mai mult, o parte din ei îmi cereau să le fac fotografii.

Trecând peste asta, vreau să vă spun (cu scuzele de rigoare pentru Nikon, dar să știți că am avut grijă :D) că aparatul a fost nins puternic. Când am coborât în stația de metrou era plin, plin de zăpadă. Dar n-am avut nicio problemă. Nici din cauza zăpezii, nici din cauza frigului. Apoi, în altă zi, am fotografiat Târgul de Crăciun din aceeași zonă. De această dată nu mai ningea, dar era și mai frig. Nici acum nu am avut probleme. Deci de proba cu frigul și zăpada a trecut.

Fotoreportaj cu Nikon D600 - Iarna în București

Fotoreportaj cu Nikon D600 - Iarna în București Fotoreportaj cu Nikon D600 - Iarna în București Fotoreportaj cu Nikon D600 - Iarna în București Fotoreportaj cu Nikon D600 - Iarna în București

Portrete de iarnă

Aici mi-a plăcut tare mult cum s-a descurcat aparatul. Era undeva pe la ora 22-23 când începusem să realizăm ședința foto. Începuse să ningă destul de tare și lumina nu era tocmai de partea noastră. În stânga erau câteva becuri galbene de la ornamentele de Crăciun, în dreapta erau becurile de la iluminatul public și tot așa. Aveam în permanență cele două temperaturi de culoare diferită.

Dar asta n-a fost o problemă pentru D600. Așa cum nici faptul că erau variații destul de mari de lumină în anumite cadre n-a fost o problemă. D600-le are o gamă dinamică destul de largă și, mai ales fotografiind RAW, poți recupera un număr mare de detalii din zonele subexpuse. Mi-a fost tare de folos, mai ales în contextul în care am realizat aceste portrete.

Portret de iarnă realizat cu Nikon D600

Portret de iarnă realizat cu Nikon D600 Portret de iarnă realizat cu Nikon D600 Portret de iarnă realizat cu Nikon D600 Portret de iarnă realizat cu Nikon D600

Fotografii la gala X-Factor

Un alt loc în care am testat aparatul a fost gala X-Factor de la începutul lunii decembrie. Aici totul a fost despre jocuri de lumini, despre regii interesante, despre contraste puternice și despre punerea aparte în scenă a subiecților. De asemenea și aici am profitat de avantajul senzorului full-frame și a gamei dinamice largă pe care o oferă.

Am reușit să suprind emoții și reacții chiar și în situații precum cea de mai jos în care flăcările au umplut întreg cadrul și a încurcat un pic exponometrul. Era destul de greu de expus corect atât flăcările, cât și restul cadrului. Însă n-a fost o problemă foarte mare pentru D600. Ce a ieșit puteți vedea mai jos.

Cu Nikon D600 la gala X-Factor

Cu Nikon D600 la gala X-Factor Cu Nikon D600 la gala X-Factor Cu Nikon D600 la gala X-Factor Cu Nikon D600 la gala X-Factor

Alte fotografii realizate cu D600

Așa cum spuneam, am cam testat aparatul în majoritatea condițiilor. Dacă ar fi să spun un lucru ce nu mi-a plăcut e acela că rotița de schimbare a modurilor de fotgrafiere (M/A/S/P) poate fi acționată doar prin apăsarea butonului central de deblocare. Bine, nu e deranjant, înțeleg utilitatea, dar devine puțin greuț să te obișnuiești. Desigur, e doar o treabă ce ține de gust și acomodare, nu o adevărată bulină neagră.

Mi-a plăcut tare mult că e un aparat ușor ca greutate și ușor de folosit. Butoanele sunt amplasate bine și oferă controlul rapid al tuturor setărilor. Mi-ar fi plăcut să fotografieze mai repede în rafală. Dar, totodată, n-am simțit niciodată că aș fi limitat de cele 5 cadre pe secundă. Mi-a mai plăcut mult funcția de timelapse pe care o veți vedea în lucru în clipul de mai jos.

Nikon D600 este un D-SLR full-frame care se comportă excelent și care poate fi luat oriunde fără să fie simțită o greutate foarte mare. Oferă un raport bun preț-calitate și viteza de reacție (a sistemului de focalizare, de expunere, de procesare ș.a.m.d.) capabilă să vă ofere șansa de a nu rata niciun cadru.

Puteți achiziționa aparatul de la F64 sau Photosetup la prețul aproximativ de 7.500lei. (promoția e valabilă până la sfârșitul lunii, apoi revine la prețul aproximativ de 9.000 de lei)

Fotografii realizate cu Nikon D600

Fotografii realizate cu Nikon D600 Fotografii realizate cu Nikon D600 Fotografii realizate cu Nikon D600 Fotografii realizate cu Nikon D600

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

7 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei