LOADING

Type to search

#TravelLover & 10-18mm: 5 motive pentru care iti poate fi util acest obiectiv

dragosasaftei 3 years ago

Întotdeauna am fost fanul obiectivelor ultra-wide pentru simplul fapt că poți fotografia subiecte de la distanțe foarte mici față de ele și, în felul ăsta, să-l aduci „în scenă” pe cel care privește imaginea. Așa că am fost plăcut surprins de anunțul Canon de acum 3 ani, când a fost lansat obiectivul de 10-18mm dedicat gamei entry/mid-level, cu atât mai mult cu cât avea să vină cu sistem de stabilizare, dar și un preț accesibil, corect.

Cum se apropie sărbătorile și sigur câteva călătorii mai aproape sau mai departe de casă, revin aici cu 5 argumente pentru care un astfel de obiectiv ți-ar putea fi util. Și sigur te va ajuta să obții imagini reușite.

Dar înainte de asta, aș vrea să îți spun despre un concurs foto care-ți poate aduce cursuri one-to-one cu fotografi profesioniști.

Obiective diferite, povești diferite.

Te poți înscrie în concurs la 3 categorii diferite: #TravelLover, #PortraitLover și #NatureSeeker, alegându-se la final un câștigător pentru fiecare dintre acestea. Premiul este un workshop personalizat de o zi cu unul dintre cei trei fotografi din juriul concursului. Workshop-ul va fi one-to-one și va fi ținut de Cristian Vasile (#TravelLover), Andreea Retinschi (#PortraitLover) sau Sebastian Vasiu (#NatureSeeker). Înscrie-te la concurs pe www.canon.ro/differentstories până pe 31 ianaurie 2018. Succes!

5 motive pentru care îți poate fi util un obiectiv ultra-wide: Canon 10-18mm

  1. Poți surprinde întreaga priveliște din fața ta: deschiderea mare a obiectivului îți permite să prinzi într-o singură fotografie tot peisajul, fără să fie necesară panoramarea. Poți prinde cadre foarte reușite (dacă ești harnic și ajungi imediat după ce s-a așternut zăpada ori chiar în timp ce ninge) cu piețele centrale ale orașelor ori cu diverse străduțe sau clădiri. Iarna face ca și locurile banale să arate spectaculos.
  2. Poți pune în context subiectul din prim-plan cu fundalul: oferi adâncime cadrului și scoți în evidență o anumită parte din peisaj, păstrând în același timp contextul (fundalul).
  3. Poți fotografia fără probleme în spații mici. Târgurile de Crăciun, de exemplu, sunt aglomerate și nu îți permit să fotografiezi de la distanțe prea mari. Nu vei avea nicio problemă să fotografiezi, însă, la 10mm, aproape de subiect.
  4. Poți filma ca și cum ai avea un sistem dedicat de stabilizare: unghiul mare de cuprindere și stabilizarea din obiectiv fac ca filmarea să fie super stabilă și să semene cu una realizată cu ajutorul unui gimbal ori steadycam. Nu vei avea nevoie de trepied sau monopied pentru filmările uzuale.
  5. Poți face mult mai ușor panorame de 180 sau 360 de grade. Fotografiind la 10mm, ai nevoie de mult mai puține cadre ca să prinzi o panoramă de jur-împrejur.

Vin în completarea acestor argumente cu o serie de imagini de test realizate în București (pe ideea călătoritului de sărbători: cu târguri de Crăciun și … luminițe), dar și alte fotografii făcute în urmă cu 3 ani, când am testat prima oară obiectivul și când am fost la fel de încântat ca și acum.

Totuși, înainte să vezi imaginile, am pregătit câteva întrebări pe care probabil ți le pui alături, desigur, de răspunsurile la ele.

Pentru ce aparate e bun obiectivul?

Canon 1200D (cu care l-am testat în 2014), Canon 1300D (cel alături de care am făcut fotografiile de test de acum), Canon 100D, Canon 200D, Canon 750D ori alte modele din aceeași gamă. Obiectivul se potrivește cu toate D-SLR-urile Canon cu senzor crop (APS-C).

Cu ce alte obiective se potrivește acest ultra-wide?

Dacă ai cumpărat un kit D-SLR Canon, probabil că ai deja obiectivul de 18-55mm și poate și 55-250-ul (ambele două obiective utile). 10-18mm-ul va veni în completarea lor și vei avea astfel o gamă completă, care pornește de la un obiectiv cu unghi mare de cuprindere și ajunge la unul tele.

Cât costă obiectivul Canon 10-18mm?

Prețul lui întreg este de 1.130 de lei. Dintre obiectivele ultra-wide ale altor branduri, e cel mai accesibil ca preț. Ba mai mult, dacă îl cumperi până la finalul lunii ianuarie, primești 90 de lei înapoi prin campania Canon Winter Cashback.

Are diafragma maximă 4.5-5.6, nu e prea întunecat?

Fiind ultra-wide, așa cum spuneam mai sus, poți câștiga lumină prin fotografierea cu timpi mai lungi de expunere. Te ajută și sistemul de stabilizare încorporat în obiectiv.

Și acum să trecem la imagini. Întâi cele din București, făcute în urmă cu câteva zile. Toate au fost realizate cu ISO 1600 și timpi de expunere cuprinși între 1/4s și 1/50s. Apoi am procesat puțin imaginile în Adobe Lightroom (luminozitate, culori + export pentru web).

Târgul de Crăciun și luminile de sărbători din București


 

Primele imagini de test (2014) cu 10-18mm


 
Acum că ți-ai făcut o idee despre obiectiv, decizia îți aparție. Iată și alte obiective din acceași gamă care ar putea să îți fie utile acum de sărbători:

  • Canon 50mm f/1.8: util pentru portrete și fotografii în lumină slabă;
  • Canon 55-250mm IS: util pentru fotografii la distanță, portrete, wildlife și cadre de natură;
  • Canon 18-135mm f/3.5-5.6 IS: obiectiv all-around care ar înlocui 18-55-ul clasic și care vine cu un plus de zoom;

La toate beneficiezi de reduceri acum, în perioada Cashback-ului. 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei